Бійці АТО – Дорога на Схід (АУДІО)

На радіостанціях України відбулась всеукраїнська прем’єра пісні «Дорога на схід», яку виконують п`ятеро українських воїнів, які пройшли АТО, воюючи у найгарячіших точках війни на сході України: Максим Перев’язко, Богдан Ковальчин, Тарас Гривул, Андрій Шевчук і Петро Комендат. Автором музики і музичним продюсером пісні виступив відомий український музикант Павло Табаков, а текст написав чернівецький поет Василь Фесюк. Запис «Дороги на схід» було здійснено на студії Jenny Records.

Усі п’ятеро бійців, голосами яких звучить унікальна пісенна прем’єра «Дорога на схід», – із Львівщини. Дехто із них зараз демобілізований, а дехто після повернення з АТО продовжує контрактну службу в українській армії. Водночас кожен із них має певне відношення до музики. Так 22-річний десантник, боєць легендарної 80-тої аеромобільної бригади Андрій Шевчук, закінчив музичне училище по класу кларнета. 38-річний артилерист, заступник командира мінометної батареї Тарас Гривул – професійний бандурист, є членом Національної спілки кобзарів України. 33-річний снайпер Богдан Ковальчин, який у мирному житті керує радіостанцією, після війни почав писати і записувати власні сольні пісні. 34-річний Максим Перев’язко, який в АТО був у добровольчому батальйоні Національної гвардії України імені Героя України генерала Сергія Кульчицького, рік виступав у зоні АТО з концертами, піднімаючи бойовий дух побратимів. А 50-річний сапер Петро Комендат, який воював у складі 14-ої танкової бригаді, від шкільних років співав у хорах.
«Спілкуючись з українськими бійцями, мені часто доводилося чути, що бракує драйвових українських пісень, які б там, в АТО, піднімали бойовий дух і додавали патріотизму, – розповідає співак, композитор, автор музики до пісні «Дорога на схід» Павло Табаков. – Надіюся пісня «Дорога на схід» у виконанні хлопців, які пройшли війну, буде почута на фронті».
«Пісні на війні потрібні настільки ж, наскільки потрібна їжа і вода, – каже демобілізований доброволець Максим Перев’язко. – Коли особисто я повертався до братчиків в АТО, вони мене попереджали: «Без гітари можеш не приїжджати».
Із запису пісні «Дорога на схід» стартував масштабний соціально-мистецький проект #ПісніВійни, метою якого є випуск CD з професійними студійними записами пісень, створених або заспіваних українськими вояками, які пройшли АТО чи досі захищають Україну на Донбасі. Аби привернути увагу суспільства до фронтової творчості, ініціатори проекту планують залучити до запису пісень відомих українських артистів: згоду на участь уже дали вокальна формація «Піккардійська Терція», співак Павло Табаков, Фома із гурту «Мандри», Віктор Винник із гурту «Мері», співачки Оксана Муха та Ірина Доля.
«Це наш культурний, музичний фронт, – зазначає ініціатор і координатор проекту #ПісніВійни Галина Гузьо. – Зараз ми на етапі пошуку україномовних пісень, народжених в АТО. Саме такі пісні є справжнім і найбільш чесним документом цієї війни».
Сторінка проекту #ПісніВійни у Facebook
Джерело: www.show-biz.in.ua