У Львові створили «чорну карту» крамниць і ресторанів з російською попсою

Ініціатори обіцяють блокувати спроби недобросовісної конкуренції

Політики з Української галицької партії вирішили створити «чорну карту» львівських закладів, які вмикають у своїх стінах російську попсу. Мешканців міста запрошують долучатися та зазначати, коли та в якому саме закладі вони чули музику такого формату.

«Ми вважаємо, що в час російської окупації слухати російську музику у громадських закладах є злочином. Особливо, на території Галичини, де більшість мешканців – україномовні», – так ініціативу пояснюють на офіційній сторінці Української галицької партії (УГП) у Facebook.

Зараз на «чорній карті» позначені 11 крамниць і 15 кафе та ресторанів. Збір назв закладів-порушників триватиме ще тиждень.

«Мапа є винятково громадською ініціативою і є методом громадського впливу на власників закладів для того, аби вони зменшували кількість російської музики. Адже вона руйнує ауру Львова, родзинкою якого завжди була його україномовність», – розповів ZAXID.NET заступник голови політради УГП Орест Друль.

Саме Друль у 2000-му році після смерті українського композитора Ігоря Білозора ініціював у ЛМР ухвалення рішення про обмеження використання російської попси у закладах торгівлі та громадського харчування Львова. «Потім все забулося і відновилося знову», – каже він.

Він вважає, що саме тепер слушний час для того, щоб відновити боротьбу із російською попсою. «Раніше не було формальних підстав забороняти саме російську музику. Тепер зрозуміло, що йдеться про музику країни-агресора», – наголошує Друль. За його словами, схожа ситуація існує не лише у поп-музиці. Якщо подивитись на репертуар академічних закладів, то і там є дуже великий відсоток саме російської музики.

У відповідь на припущення, що така мапа може стати інструментом недобросовісної конкуренції, в УГП пояснюють, що перед нанесенням на мапу «чорної мітки» перевіряють інформацію, отриману від користувачів соцмереж. «Механізм [перевірки] схожий на те, як верифікуються дані у «Вікіпедії», – пояснює заступник голови політради УГП Орест Друль.

Нагадаємо, що у Львові з 2012 року діє мораторій взагалі на будь-яку музику у громадському транспорті. Проте водії часто порушують цю заборону.

Нагадаємо також, що Львівська міська рада у липні 2014 року ухвалила план заходів із захисту інформаційної безпеки на території міста Львова. Головним чином ухвала «Про координацію інформаційної діяльності та захист інформаційної безпеки на території м. Львова у 2014-2016 роках», передбачає маркування російських товарів у торговельних мережах. Проте в одному із її пунктів йдеться про заборону на проведення у Львові гастролей тих музикантів чи акторів, які підтримали російську агресію щодо України. Тоді у коментарі ZAXID.NET депутат від «Свободи» Любомир Мельничук, який був ініціатором цієї постанови,  зауважив, що вирішувати справу із власниками приватних закладів можна лише шляхом перемовин, адже юридичних механізмів заборони на ту чи іншу музику не існує.

Джерело: zaxid.net