«Важливо підтримати моральний дух військових»

Напередодні Дня захисника України Волонтерське мистецьке об’єднання «Музичний батальйон» вирушить в зону АТО. А з ними — журналісти «Дня»

Добре відоме читачам «Дня» волонтерське об’єднання «МузБат» напередодні Дня захисника України знову їде на схід, аби своїми концертами привітати воїнів, а також мирних мешканців зони АТО. День захисника України відзначають 14 жовтня — у день Святої Покрови Пресвятої Богородиці, водночас з Днем Українського козацтва, яке з 2015 року є державним святом і неробочим днем. Тож саме 13 жовтня «МузБат» виступить у Новгородському, а 14 — в Авдіївці та Покровську. Анонсується, що цього разу у складі «Музичного батальйону» в зону АТО вирушать запальні одесити «Друже Музико», київські фольк-рокери TaRuta, горлівсько-столична Fata Morgana UA, Сергій Файфура та Василь Панченко. А також — вперше з «МузБатом» поїдуть драйвові франківці Брати Станіслава та співачка Світлана Мирвода.

— Сама ідея «МузБату» — захищати, підтримувати та розвивати «культурний фронт» нашої держави. Музиканти розуміють, що їхній обов’язок зараз, у час війни, як громадян відстоювати інформаційно-культурний простір країни. Ефект від їхньої діяльності з музичними інструментами в руках значно кращий і важливіший, ніж би вони взяли зброю. В музиці вони розуміються, цим живуть, це, власне, їхня «творча зброя», якою захищають країну, — прокоментував «Дню» один із організаторів туру «МузБату» Олександр Юрков. — Коли почалася агресія, виявилося, що наші військові в Криму мають зброю, але не мали мотивації. А все тому, що тривалий час медіапростір буквально підготовлював українських військових до того, щоб вони були готові… здатися. Частина військових була морально роззброєна. Нині наших захисників на фронті не треба переконувати в тому, хто наш ворог і за що ми воюємо. Але їм насправді вкрай бракує моральної підтримки. Вони там під обстрілами захищають нашу незалежність… А коли повертаються в мирну частину країни, в той же Київ, то бачать, що тут ніби зовсім інший світ — світ, де давно забули про війну. «МузБат» намагається показати нашим захисникам, наскільки вони нам важливі, наскільки їхні подвиги для нас необхідні.

За словами Олександра Юркова, учасники «МузБату» 13 жовтня з’їдуться до однієї точки призначення на сході — Новогородівки. А звідти «розлетяться» по дотичних населених пунктах, щоб своїми концертами охопити якомога більше людей. «Головна мета у нас традиційна — підтримати моральний дух військових. Але крім того, ми завжди, і цього разу не виключення, даватимемо концерти для мирних мешканців», — додає Олександр Юрков.

Напередодні Дня захисника України у традиційному турі «МузБату» на схід цього разу візьмуть участь журналісти «Дня». Тож після привітань захисників чекайте на розгорнуті репортажі зі сходу на шпальтах «Дня» та на сайті газети.