«Украдена пісня»

ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

12.09.2007

У понеділок під стінами Київської міської держадміністрації українські митці та діячі культури протестували проти приватизації медійних активів міста Києва.

Приводом для проведення акції «Украдена пісня», яка зібрала під стінами мерії українську мистецько-культурну еліту з жовто-синіми та червоно-чорними прапорами, стала передусім зміна формату «Радіо Київ» «на користь російського шансону». Нагадаємо, що 14 червня рішенням Міськради муніципальні ЗМІ були об’єднані в ЗАТ «Київський медіа-холдинг». У нове акціонерне товариство увійшли газети «Хрещатик», «Вечірній Київ», «Українська столиця», ТРК «Україна», радіостанції «Радіо Київ» та ТРК «Столиця». Мета створення холдингу, яку задекларувала мерія, — більш ефективне використання засобів міського бюджету, зокрема, оптимізація видатків на утримання комунальних ЗМІ шляхом залучення акціонерів.

Після цього рішення контент засобів масової інформації, зокрема, «Радіо Київ» став кардинально змінюватися. «Мені було дуже сумно чути на «Радіо Київ» (де завжди звучав якісний український музичний продукт і якісні україномовні новини) російські пісні низької якості — попсу, яка без того заполонила усі телеканали і радіохвилі», — скаржиться ведучий телеканала ICTV Ігор Мірошниченко. Один із ініціаторів акції театральний режисер Сергій Архипчук пояснює мету проведення акції протесту: «Ми простестуємо проти незаконної приватизації та передання «Радіо Київ» із комунальної власності у приватні руки. Висуваються вимоги до мерії як інституції і мера міста зокрема, щоб вони не порушували законних прав платників податків міста Києва».

Вимоги протестантів стосувалися не лише «Радіо Київ», митці та культурні діячі мають цілий комплекс претензій до чинного мера столиці Леоніда Черновецького щодо політики протидії українській культурі. «Привернути увагу громади та органів виконавчої влади до фактів системних утисків української культури внаслідок запланованої комерціалізації муніципальних ЗМІ», — так звучить комплексна мета мітингувальників.

Акція мала всі шанси перетворитися на чергові хаотичні політичні дебати. Але, незважаючи навіть на активну присутність на акції представників партії «Пора», усе обійшлося власне мистецьким супротивом — з бардівськими піснями і виступами митців. Сергій Архипчук одразу заперечив будь-який політичний підтекст мітингу: «Ніякого політичного підтексту в акції немає. Партія «Пора» просто підключилася до нашої ініціативи».

«Дерибан — лінгвоцид — етноцид — геноцид?» — з такими плакатами і з символічно заліпленими чорними смужками ротами протестували гурт «Оркестр Янки Козир», казкар Сашко Лірник, брати-літератори Капранови, музикознавець Олександр Євтушенко, фольклорист Олесь Доній, Фома (гурт «Мандри»), Піпа (гурт «Борщ») та інші українські діячі музики, літератури, театру.

Деякі з них мали, між іншим, не дуже високопарні цілі. «Усі музиканти — егоїсти, — усміхаючись, констатує басист гурту «Борщ» Піпа. — Я граю в україномовному гурті й, як усі музиканти, хочу, щоб у нас було якомога більше концертів, а на концертах — якомога більше людей. Для цього потрібне радіо, яке б готувало грунт для наших успішних концертів. Сучасне українське радіо цей грунт не готує. Вважаю, моя участь у акції логічна. Без усілякого пафосу».

Виступаючи, брати Капранови звернули увагу і на інші гріхи мерії: «У Києві масово викидають митців на вулицю. Покажіть європейську столицю, де таке відбувається. Ми вважаємо, що в такий спосіб теперішня київська влада, чудово розуміючи, що за них проголосувати можуть тільки некультурні й неписьменні люди, намагаються таким чином збільшити кількість таких людей.

«А значить — і голосів на виборах. У Києві сьогодні відбувається культурний погром.» А Ігор Мірошниченко згадав про ганебну, на його думку, ініціативу мера — проведення опитувань в школах Києва, які б проілюстрували потребу дітей у глибшому вивченні російської мови.

Представники Київради на заклики мітингувальників реагували не занадто жваво. Єдиний, хто наважився вийти «на розправу» — заступник Леоніда Черновецького з питань транспорту Іван Салій, який зазначив: «Відносно «Радіо Київ» і всього медіа-холдингу я повинен сказати, що справжній патріот України так ніколи не вчинить. Це бізнесові інтереси. В усіх цих питаннях ідеолог у нас єдиний — Леонід Михайлович Черновецький.» На заклики протестантів вийти до них «єдиного ідеолога Київради» Леонід Черновецький ніяк не відреагував. Так само залишився осторонь інший радник мера — Казбек Бектурсунов, який деякий час спостерігав за акцією зі сходів КМДА. Організатори акції «Украдена пісня» налаштовані серйозно. Вони обіцяють не лише систематичне повторення таких мирних акцій, а і, в разі потреби, продемонструвати свою здатність нагадати Київраді «традиції УПА, Романа Шухевича і Степана Бандери»…

Маша ТОМАК, «День»