Пісні війни (ВІДЕО)

«Гайдамаки» написали «Нашим пацанам» після поїздки в АТО, а Марічка Бурмака посвяту жінкам вояків – за одну ніч

Із початком військових дій на сході чимало українських співаків відкорегували графіки гастролей, а в їхньому репертуарі зʼявилися пісні, присвячені останнім подіям в Україні. Концертами у гарячих точках «зірки» намагаються піднімати бойових дух вояк.

Про це йдеться у сюжеті Вікторії Долик аналітично-інформаційної програми «Погляд на тиждень» (щосуботи о 21:00 на телеканалі ZIK).

Гурт «Гайдамаки» уже неодноразово бував на сході з концертами. Саме після однієї із таких поїздок, коли побачили війну на власні очі, написали пісню «Нашим пацанам».

«На сході ми співали цю пісню під гітару, – розповідає лідер гурту «Гайдамаки» Олександр Ярмола. – Ця пісня простим текстом розказує про те, про що думають військові, всі небайдужі, волонтери».

«Повертайтеся живими» називається пісня-присвята солдатам від співачки Світлани Тарабарової. Спочатку вона випустила її анонімно, бо не хотіла  звинувачень у рекламі на темі АТО. Текст написала за одну ніч. Та все ж урешті автора пісні розпізнали, а Світлану почали запрошувати із виступами до військових.

«Повертайся живим – це крик душі всіх матерів, коханих, жінок, тих, хто чекає додому своїх героїв. Хлопці дякують за такі пісні, кажуть, що вони додають їм сил», – говорить Світлана Тарабарова.

За одну ніч написала пісню і Марічка Бурмака. Її твір – це жіночий погляд на речі, це розповідь про жіночий подвиг – проводжати попри сльози і біль, любити і вірити у перемогу своїх чоловіків.

Як розповіла співачка, на сході воюють дорогі їй люди.

«Маю друга, який був у донецькому аеропорту серед «кіборгів». Там хлопці, які скучають за своїми жінками,  за домом. Ця пісня без пафосу. І я її написала, щоб чоловіки знали –  їх напевне чекають, люблять», – пояснила ідеї пісні Марічка Бурмака.

Кілька пісень про військових написав і співак Арсен Мірзоян. Їх він присвячує усім солдатам, а ще своїм друзям, які зараз несуть службу в зоні АТО.

«Це хлопці із 95-ї бригади, зараз вони на 31-му блокпості, – розповів Арсен Мірзоян. – Ми щодня телефонуємо один одному. Вони розповідають новини. Розповідали і про «ізваринський котел». Казали, що пережили відчуття, ніби земля закінчується і більше нічого не існує».

https://youtu.be/5pWClzppIPM